Doceren Hogeschool Utrecht

Frame Domotica verzorgde in samenwerking met Hager een gastcollege voor een minor van de Hogeschool Utrecht (HU). Dit gastcollege werd op locatie te TivoliVredenburg gegeven.

De studenten werden geinformeerd over het bedrijf Hager en over het nieuwe gebouw van TivoliVredenburg. Daarna werden de studenten onderwezen in het gebruik van het programmeersoftware ETS5 en in het gebruik van Domovea visualisatiesoftware.

Deze twee softwareprogramma’s worden ook in TivoliVredenburg gebruikt. Na afloop van het leerzame gastcollege vond er een rondleiding plaats in het gebouw. De studenten waren erg enthousiast over het gastcollege en gaven dit ook aan door middel van een applaus aan het einde van het college.

 

De minor is bedoeld voor studenten met een technische achtergrond. Het opzetten ervan is nu in volle gang. Bedoeling is dat de eerste studenten de minor in schooljaar 2013-2104 kunnen volgen, stelt Erik Karsemeijer, curriculumcoördinator Industriële Automatisering. Domotica is de officiële benaming voor huisautomatisering. Iets uitgebreider: het integreren van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Een voorbeeld van domotica is het milieubestendiger maken van een groot kantoorpand. Dat kan bijvoorbeeld door verwarming en verlichting zo te automatiseren dat ze alleen aan gaan wanneer er iemand in die ruimte is. Als eerste Hogeschool in Nederland zal de HU dit vak als minor aanbieden. De inhoud van de cursus zal onder andere gericht zijn op gebouwautomatisering, levensbestendig wonen en zorgdomotica.

Bron: HU